Wil je je woning graag het rustieke uiterlijk geven van een bakstenen woning, maar wil je niet het geld betalen voor een professionele metselaar? Dan zijn steenstrips een ideale oplossing. Deze strips zijn dun, maar gemaakt van echt baksteen en plaats je als een soort behang tegen je bestaande buitenmuren aan. Daardoor zijn ze ideaal voor doe-het-zelvers en klussers. Wil jij je gevel ook een facelift geven, maar geen ruimte verliezen en niet de hoofdprijs betalen? Dan kun je hier verder lezen over de kosten voor steenstrips, de voor- en nadelen, de mogelijkheden en opties die je hebt als je hiervoor kiest.

De kosten

Als we kijken naar de prijs die je betaalt voor je steenstrips, dan zijn er vier belangrijke factoren die deze beïnvloeden. Allereerst is er natuurlijk het aantal vierkante meters dat moet worden bekleed, daarnaast is er de kwaliteit van het materiaal, de staat van de muur eronder en kunnen deze in combinatie met- of juist zonder isolatiemateriaal worden geplaatst. Onder vind je een tabel met richtprijzen per vierkante meter, inclusief btw, materialen en arbeidsloon, voor het laten plaatsen van steenstrips.

 

Uitgave steenstrips baksteen Prijs per vierkante meter
Steenstrips zonder isolatie €150 – €200
Steenstrips inclusief isolatie €200 – €250

 

Wat zijn steenstrips?

Steenstrips zijn dunne plakken baksteen die je gebruikt om je muur mee te behangen en het zo het uiterlijk te geven van een echte bakstenen muur. Je kunt deze tegen je gevel plaatsen, maar eigenlijk zijn alle muren hier geschikt voor, ook in de badkamer of keuken. Veel mensen kiezen ervoor om bijvoorbeeld de schoorsteen met bakstenen steenstrips te bekleden. De strips worden met specie aangebracht en vallen als een soort puzzel in elkaar. Ook zijn ze gemakkelijk op maat te snijden. Het resultaat is nauwelijks nog van echt te onderscheiden, maar je hebt wel de overlast en de kosten van een professionele metselaar vermeden.

De voor- en nadelen

Er zijn veel voordelen verbonden aan het plaatsen van steenstrips en de nadelen wegen hier eigenlijk nauwelijks tegenop. Toch is het altijd goed om ook de keerzijde van de medaille te bekijken. Daarom vind je hier een duidelijk overzicht van de voor- en nadelen van bakstenen steenstrips.

 

 • Snel te plaatsen
 • Licht van gewicht
 • Ideaal voor doe-het-zelvers
 • Weinig ruimteverlies
 • Goedkoper dan het laten metselen van een volledig nieuwe muur
 • Toepasbaar in verscheidene situaties
 • In allerlei uitvoeringen verkrijgbaar
 • Erg goed te combineren met isolatieplaten

 

 • Het plaatsen van bakstenen steenstrips is toch nog aanzienlijk duurder dan een gevelrenovatie
 • Steenstrips kunnen niet als draagmuur functioneren
 • Het is geen echte bakstenen muur

 

Wel of niet isoleren

De meeste mensen die steenstrips laten plaatsen grijpen dit moment aan om de gevel direct te laten isoleren. Hier zijn verschillende methodes voor en deze zijn afhankelijk van het soort muur en je eigen wensen.

 • Spouwmuurisolatie: heeft jouw buitenmuur een spouw, dan is het verstandig om deze eerst te laten isoleren en daarna steenstrips te laten plaatsen. Spouwmuurisolatie kost maar €15 per vierkante meter en is aanzienlijk goedkoper dan het isoleren van de buitenmuur. Dit kan gemakkelijk €35 per vierkante meter schelen, ook als je het tegelijkertijd met het plaatsen van de steenstrips op laat pakken.
 • Isolatie van de buitenmuur zonder spouw: bevat jouw woning geen spouwmuren, dan zal je de mogelijkheid kunnen aangrijpen om onder je steenstrips isolatieplaten te laten aanbrengen. Zo betaal je €50 extra voor een klus die je anders alleen al ruim €100 per vierkante meter had gekost. Bespreek dit dus met je specialist, want dit is het ideale moment om hieraan te beginnen.
 • Isolatie van de buitenmuur met spouw: wil je graag van je spouw af, dan kun je ook overwegen de buitenmuur volledig te laten verwijderen en de spouw bloot te laten leggen. Vervolgens worden de isolatieplaten tegen de nieuwe buitenmuur geplaatst (op de plaats waar zich eerst de spouw bevond) en daarover de steenstrips. Dit kan een optie zijn als je buitenmuur oud is en gebreken vertoont, of je spouw voor overlast zorgt.

 

Zelf bakstenen steenstrips plaatsen

Voor de doe-het-zelver zijn bakstenen steenstrips ideale materialen om mee te werken. Het is niet nodig om metselervaring te hebben, maar het resultaat is niet van een echte bakstenen muur te onderscheiden. De steenstrips zijn relatief licht en gemakkelijk te plaatsen door een specie te gebruiken. Aangezien de muren er al staan als een soort van mal, heb je weinig te maken met het handhaven van rechte lijnen en het waterpas leggen van de stenen. Veel mensen besluiten deze klus dan ook zelf te doen en een vierkante meter bakstenen steenstrips kun je al krijgen voor €55. Dit levert je dus een aanzienlijke besparing op. Onderschat echter de duur en arbeidsintensiviteit van de klus niet en besluit je om ook isolatiemateriaal aan te brengen, dan wordt het direct een stuk ingewikkelder.

 

Vergelijk offertes

Wij staan in contact met betrouwbare bedrijven die voor jou je steenstrips vakkundig en professioneel aan kunnen brengen. Je kunt bij hen gemakkelijk een offerte opvragen als je gebruik maakt van onze vrijblijvende vergelijkingstool.