Is je huidige gevel aan een facelift toe, of wil je het uiterlijk van je woning drastisch veranderen, dan heb je de optie deze te bekleden met steenstrips. Dit is een soort behang voor je gevel dat bestaat uit een steensoort. Hierdoor kun je je gevel het uiterlijk geven van een bakstenen muur of kun je kiezen voor een mooi type natuursteen waarmee deze een rustiekere uitstraling krijgt. Hier lees je alles over de kosten, de voor- en nadelen en de mogelijkheden van natuurstenen steenstrips voor op je gevel.

De kosten

De prijs die je betaalt voor je steenstrips is afhankelijk van drie factoren. Allereerst is er het oppervlak dat je wilt laten bekleden, daarna is er het materiaal dat je wilt gebruiken en als derde is er de keuze de steenstrips wel of niet te voorzien van een isolatiemateriaal. Daarnaast kan het ook zijn dat je gevel eerst moet worden voorbehandeld voordat de steenstrips geplaatst kunnen worden. Deze moet schoon en egaal zijn en soms zijn er ook reparaties noodzakelijk. Het overzicht beneden geeft je een idee van de kosten waarmee je te maken kunt krijgen, inclusief btw, arbeidsloon en materialen.

 

Uitgave steenstrips natuursteen Prijs per vierkante meter
Steenstrips zonder isolatie €150 – €200
Steenstrips inclusief isolatie €200 – €250

 

Wat zijn steenstrips?

Steenstrips zijn dus eigenlijk dunne strips van een bepaalde steensoort. Deze kun je krijgen in verschillende diktes en afmetingen. Er zijn een groot aantal soorten steenstrips te krijgen, zoals van natuursteen, maar ook van gips, baksteen, kunststof en beton. Deze plaats je als een soort behang tegen je bestaande buitenmuur aan waardoor je gevel er volledig als nieuw uitziet, maar je niet te maken krijgt met te hoge prijzen. Steenstrips van natuursteen kun je krijgen in bijvoorbeeld slate, hardsteen en kwartsiet. Deze bevatten meestal een duidelijk reliëf waardoor ze erg moeilijk van echt te onderscheiden zijn. Ze worden met een specie tegen de muur bevestigd waar ze vervolgens tientallen jaren kunnen dienstdoen.

De voor- en nadelen van steenstrips

Het plaatsen van natuurstenen steenstrips heeft vele voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden. Hier vind je deze in een duidelijk overzicht.

 

 • Goedkoper dan het laten plaatsen van een nieuwe natuurstenen muur.
 • In verscheidene uitvoeringen verkrijgbaar
 • Voor verschillende oppervlakten te gebruiken zoals de gevel, maar ook andere muren, schouwen, badkamers en keukens
 • Goed te combineren met isolatiepanelen
 • Snel te plaatsen
 • Dun dus er is geen ruimteverlies
 • Licht van gewicht
 • Uitermate geschikt voor doe-het-zelvers

 

 • Ook al zijn ze goedkoper dan een nieuwe muur, het laten plaatsen van natuurstenen steenstrips is aanzienlijk duurder dan een gevelrenovatie
 • Het is geen echte natuurstenen muur
 • Steenstrips kunnen niet fungeren als draagmuur

 

Wel of geen isolatie aanbrengen?

Is jouw gevel al geïsoleerd? Dan heeft het uiteraard weinig zin om de steenstrips aan te laten brengen in combinatie met isolatiemateriaal. Zijn jouw buitenmuren nog niet geïsoleerd, dan kan het een zeer goed idee om dit nu te overwegen. Als je toch al aan je gevel gaat werken, is het een kleine moeite om daar isolatie aan toe te voegen. En aangezien je dit samen met het plaatsen van je steenstrips doet, is dit vaak goedkoper dan wanneer je de beide werkzaamheden apart uit laat voeren. Ben je geïnteresseerd in het plaatsen van isolatie? Dan zijn er drie mogelijke scenario’s.

 • Je muur bevat een spouw: bevatten jouw buitenmuren een spouw, dan kun je deze het beste eerst laten vullen met een isolatiemiddel en daarna overgaan op het plaatsen van de steenstrips. Het is aanzienlijk goedkoper om de spouw te laten isoleren dan om isolatiemateriaal onder de steenstrips aan te brengen. Dit kan per vierkante meter gemakkelijk €35 schelen.
 • Je muur heeft geen spouw: is er geen spouw aanwezig, dan zal je moeten isoleren via de buitenkant of de binnenkant. Omdat je toch al aan de buitenkant gaat werken is het verstandig om met je specialist te praten over buitenmuurisolatie. Deze kan voor €50 per vierkante meter extra namelijk isolatieplaten of -panelen aanbrengen en hier de steenstrips tegenaan plakken. Voor deze klus alleen zou je anders gemakkelijk €100 per vierkante meter uitgeven.
 • Spouw verwijderen: de laatste optie die je hebt is dat de aannemer de buitenmuur verwijderd en de spouw dus open legt. Tegen de binnenmuur worden vervolgens isolatiepanelen geplaatst en dit wordt weer met steenstrips afgewerkt. Deze methode is ingrijpend en zorgt voor veel overlast, maar het is een zeer effectieve manier om je muur te isoleren, te renoveren en van je spouw af te komen, mocht je dit willen.

 

Zelf natuurstenen steenstrips plaatsen

Steenstrips zijn ideale materialen voor klussers. Om ze te plaatsen heb je niet de ervaring nodig van een metselaar en het is relatief eenvoudig om te doen. Daarnaast bespaar je natuurlijk een flink bedrag; natuurstenen steenstrips zijn al te krijgen voor een prijs van €30 per vierkante meter. Waar je wel rekening mee moet houden als je de klus zelf gaat doen is dat het tijdrovend is, dat je op hoogte moet werken dus dat veiligheid belangrijk is en dat je de arbeidsintensiviteit van de klus ook niet moet onderschatten. Daarnaast wordt het natuurlijk een stuk moeilijker als je er ook isolatiemateriaal onder wilt aanbrengen. De aard van steenstrips is echter ideaal voor doe-het-zelfvers en het resultaat is indrukwekkend.

Vergelijk offertes

Wil je graag weten wat jij exact zou moeten betalen voor het laten plaatsen van jouw natuurstenen steenstrips? Dan kun je dit gemakkelijk opvragen met onze vergelijkingstool. Vul je gegevens in en in een korte tijd ontvang je een aantal offertes van betrouwbare bedrijven uit jouw omgeving.