Ben je een doe-het-zelver zonder metselervaring maar wil je toch graag een bakstenen muur plaatsen? Dan hoef je geen metselaar te bellen, want je kunt een huidige muur gemakkelijk bekleden met steenstrips. Steenstrips zijn plakken steen van een paar centimeter dik die je tegen je gevel of andere muur kunt plakken om deze om te toveren naar een bakstenen of natuurstenen muur. Het resultaat is vaak nauwelijks van echt te onderscheiden en kan je woning een rustieke of juist industriële uitstraling verzorgen. De aard van steenstrips maakt ze ideaal voor het zelf plaatsen ervan, maar er zijn ook een groot aantal professionele bedrijven die deze klus graag voor je oppakken. Hier lees je alles over het plaatsen van steenstrips, de kosten, de methodes en de aandachtspunten.

De kosten

Steenstrips koop je per vierkante meter en dit is ook hoe een bedrijf zijn prijs zal berekenen. Deze wordt bepaald door het materiaal, de staat van de ondermuur en door de optie om hier ook isolatiemateriaal onder te laten plaatsen. De ondermuur moet schoon zijn en geen gebreken vertonen en wanneer je steenstrips plaatst tegen je gevel is dat het ideale moment om deze direct te laten isoleren. De onderstaande tabel geeft je een indicatie van de prijzen, inclusief btw, voor verschillende uitgaven die je zal hebben wanneer je steenstrips gaat (laten) plaatsen.

 

Uitgave steenstrips Prijs per vierkante meter
Steenstrips zonder isolatie laten plaatsen €150 – €200
Steenstrips inclusief isolatie laten plaatsen €200 – €250
Bakstenen steenstrips Vanaf €55
Natuurstenen steenstrips Vanaf €30
Metselmortel €15 per 20 kilo
Gereedschap €50

 

Zelf doen of uitbesteden?

Zoals je in de tabel kunt zien levert het een zeer interessante besparing op als je de klus zelf oppakt. In plaats van €200 per vierkante meter betaal je dan minder dan de helft. Zo lang de ondermuur goed is en je je aan de voorschriften houdt is dit dan ook prima te doen. De steenstrips zijn zo ontworpen dat je ze gemakkelijk met de lijm tegen de bestaande muur aan plakt en ze als een puzzel in elkaar legt totdat de hele muur is bekleed. Steenstrips zijn ook erg gemakkelijk op maat te snijden en licht van gewicht. Ideaal dus als je je schoorsteen wilt bekleden of een muur in je woonkamer wilt uitlichten. Wil je echter je gevel laten bekleden en deze ook direct laten isoleren, dan zal je merken dat het voor een doe-het-zelver een tijdrovende, arbeidsintensieve en ook ingewikkelde klus wordt. Het isolatiemateriaal moet correct worden aangebracht om koudebruggen te voorkomen en de ondergrond moet volledig egaal zijn voor een ideale isolatiewaarde. Daarom kiezen veel mensen er in dat geval voor om toch een specialist in te schakelen voor de klus.

Steenstrips met isolatie; de mogelijkheden

Het is natuurlijk een ideaal moment om je buitenmuren te laten isoleren als je toch al met steenstrips in de weer gaat. De manier waarop je muren worden geïsoleerd is afhankelijk van het soort muur dat je hebt. Het is namelijk niet altijd het beste om het isolatiemateriaal onder de steenstrips te plaatsen. In principe heb je 3 opties.

  • Spouwmuurisolatie: bevat je muur een spouw, dan is het veel voordeliger om deze eerst te laten vullen met een isolatiemateriaal in plaats van dit te combineren met het plaatsen van je steenstrips. Het materiaal wordt de spouw in gespoten en niet tegen de buitenmuur geplaatst en dit is aanzienlijk minder arbeidsintensief. Spouwmuurisolatie kost maar €15 per vierkante meter terwijl je voor isolatie in combinatie met het plaatsen van de steenstrips €50 extra betaalt.
  • Isolatieplaten onder de steenstrips: heb je echter geen spouw, dan worden de isolatieplaten eerst aangebracht en de steenstrips worden daar overheen geplakt. Hiervoor betaal je €50 per vierkante meter extra, maar zou je dit apart laten uitvoeren dan kost het isoleren alleen zeker het dubbele. De muur wordt voorbereid en vlak gemaakt, de isolatieplaten worden naadloos aangebracht en de steenstrips worden daar overheen geplakt.
  • De buitenmuur verwijderen: is je buitenmuur verouderd en heeft deze een spouw, dan kun je er ook voor kiezen om de buitenmuur te verwijderen, de spouw bloot te leggen en het isolatiemateriaal en de steenstrips tegen de binnenmuur (nu de buitenmuur) te plaatsen. Slopen is goedkoper dan een gevelrenovatie en helpt je ook van eventuele spouwproblemen af, mocht je die hebben.

 

Aandachtspunten steenstrips plaatsen

Steentrips zijn dun, licht, snel aan te brengen en ideaal voor doe-het-zelvers. Daarnaast zijn ze te krijgen in vele uitvoeringen, nemen ze nauwelijks ruimte in beslag en is de nieuwe muur nauwelijks nog van echt te onderscheiden. Toch zijn er enkele aandachtspunten waarmee je rekening moet houden als je met steenstrips in de weer gaat.

  • Duurder dan een gevelrenovatie: het plaatsen van steenstrips is goedkoper dan het laten metselen van een nieuwe muur, maar het laten herstellen van je huidige gevel is nog altijd goedkoper dan het plaatsen van steenstrips. Soms is het financieel beter om te werken met wat je hebt dan te kiezen voor een volledige facelift.
  • Geen draagmuur: ook al lijken steenstrips als twee druppels water op een echte muur, dit is het natuurlijk niet. Steenstrips kunnen nooit als draagmuur fungeren en zijn enkel decoratief.
  • Correcte plaatsing: ga je zelf je steenstrips plaatsen, zorg er dan voor dat je weet wat je moet doen. Verzamel de juiste materialen, neem de tijd en houd je aan de voorschriften. Zo zal je tientallen jaren van je nieuwe muur kunnen genieten.

 

Vergelijk offertes

Wil je precies weten wat het laten plaatsen van steenstrips op jouw specifieke muur je zal kosten? Vraag dan een aantal offertes op met onze vergelijkingstool bij betrouwbare specialisten in jouw omgeving.