Met steenstrips kun je het uiterlijk van een muur of je gevel volledig veranderen. Of je nu een bakstenen muur wilt toevoegen in je industriële interieur of je gevel buiten wilt laten bekleden met natuursteen, met steenstrips doe je dit relatief goedkoop. In plaats van het metselen van een volledig nieuwe muur, gebruik je de oude muur om dunne stenen strips tegenaan te plakken. Deze laag zal natuurlijk nooit de functionaliteit van een echte muur over kunnen nemen, maar heeft een volledig decoratieve functie. Een muur met bakstenen steenstrips, bijvoorbeeld, is nauwelijks van echt te onderscheiden. Hier lees je alles over de prijzen waarmee je te maken zal krijgen wanneer je steenstrips overweegt.

De kosten

De uiteindelijke prijs die je betaalt voor het (laten) plaatsen van je steenstrips is afhankelijk van vele factoren. Moet de muur er onder eerst nog gerepareerd worden, laat je je muur direct ook isoleren, hoeveel vierkante meters betreft het, welk steensoort heeft je voorkeur en ga je de klus wel of niet uitbesteden? Dit zijn allemaal vragen waarvan het antwoord direct invloed heeft op de prijs. De onderstaande tabel is dan ook bedoeld als indicatie voor de kosten van het plaatsen van steenstrips, de exacte prijzen kun je het beste opvragen bij een specialist. Alle bedragen in de tabel zijn inclusief btw.

 

Uitgave steenstrips Prijs per vierkante meter
Steenstrips zonder isolatie laten plaatsen €150 – €200
Steenstrips inclusief isolatie laten plaatsen €200 – €250
Bakstenen steenstrips Vanaf €55
Natuurstenen steenstrips Vanaf €30
Metselmortel €15 per 20 kilo
Gereedschap €50

 

  • De goedkoopste optie: heb je wat doe-het-zelf ervaring, dan lenen steenstrips zich er erg goed voor om zelf te plaatsen. Je behangt een bestaande muur met stukken steen die precies in elkaar passen. Je brengt ze als een puzzel aan met mortel of lijm en snijdt ze indien nodig op maat. Voor een muur van 15 vierkante meter betaal je dan voor natuurstenen steenstrips zo’n €600 inclusief gereedschap. Kies je voor baksteen dan komt daar nog eens €225 bij.
  • Laten plaatsen: laat je je steenstrips plaatsen door een specialist, dan kun je ervoor kiezen om dit met of zonder isolatiemateriaal te doen. Zijn jouw muren al geïsoleerd of wil je alleen een binnenmuurtje laten bekleden met steenstrips, dan betaal je daar minstens €2250 voor als het een muur van 15 vierkante meter betreft.
  • Laten plaatsen inclusief isolatie: laat je je gevel bekleden met steenstrips en zijn je muren nog niet geïsoleerd, dan is dit het moment om deze te laten isoleren. Er worden dan isolatieplaten tegen de buitenmuur geplaatst en daarop komen de steenstrips. Je betaalt dan €50 per vierkante meter voor en voor een gevel van 100 vierkante meter komen de kosten dan al snel op €20.000.

 

De prijsopbouw

De grootste bijdrager aan de prijs voor het laten plaatsen van steenstrips zijn de arbeidskosten. De materialen zijn relatief goedkoop, maar het is een tijdrovende en soms ook onveilige klus. Isolatieplaten, steenstrips en mortel nemen niet meer dan 30 procent in van de totaalprijs, wat betekent dat de overige 70 procent naar de arbeidskosten (65 procent) en de voorrijkosten (5 procent) gaan. Hieraan kun je aflezen dat je dus 70 procent kunt besparen als je de klus zelf oppakt.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het plannen van de klus kom je voor een aantal keuzes te staan. Deze hebben direct invloed op de prijs. Maak je deze slim, dan kun je zelf bepalen waar je geld naartoe gaat. Het kan dus zeker geen kwaad deze keuzes goed te overwegen.

  • Zelf doen of uitbesteden: steenstrips zijn ideale materialen voor doe-het-zelvers. Je hebt geen metselervaring nodig om ermee te werken en het resultaat is eigenlijk altijd erg indrukwekkend. Wees goed voorbereid, schaf alle benodigdheden tijdig aan en neem te tijd. Het geld dat je hier bespaart kun je allicht investeren in een duurdere steensoort?
  • Wel of niet isoleren: wil je je muren meteen ook laten isoleren, dan ben je aardig wat duurder uit. Je kunt dan wel direct beginnen met besparen op je energiekosten en aangezien zo’n 25 procent van de warmte je woning via de gevel verlaat, is deze besparing niet gering. Ga je zelf aan de slag, dan is het erg belangrijk dat de ondergrond volledig vlak is en dat de isolatieplaten goed aansluiten. Anders kunnen er koudebruggen ontstaan. Dit is dan ook een klus die meestal door een specialist wordt gedaan.
  • Het materiaal: steenstrips worden gemaakt van een groot aantal materialen, van beton tot natuursteen en van gips tot baksteen. Je kunt de klus dus aanzienlijk goedkoper maken door hierop te bezuinigen. Misschien wel genoeg om het overschot te investeren in isolatie.

 

Interessante bespaartips

De volgende tips kun je gebruiken om de kosten voor jouw steenstrips zo laag mogelijk te houden.

  • Doe het zelf: boven is gebleken dat je 70 procent van de totaalprijs kunt besparen als je de klus zelf oppakt. Maar wat je ook kunt doen is een specialist de isolatieplaten laten plaatsen en zelf de steenstrips hierop aanbrengen. Zo garandeer je de beste isolatiewaarde, maar kun je toch nog besparen op de eindprijs.
  • Plaatselijke bedrijven: gebruik een plaatselijk bedrijf en je kunt gebruik maken van handige regionale kennis en contacten. Daarnaast houd je zo de voorrijkosten tot een minimum.

 

Vergelijk offertes

De laatste en meest effectieve manier om geld te besparen is door het uitvoeren van een grondig marktonderzoek. Zet hier de eerste stap en vraag een aantal offertes op met onze vergelijkingstool.